blog-yazilari

2004’te Pritzker Mimarlık Ödülü’nü alan ilk kadın mimar Zaha Hadid

2004’te Pritzker Mimarlık Ödülü’nü alan Bağdat doğumlu ünlü mimar Zaha Hadid, Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde matematik eğitimi aldıktan sonra Londra’da Mimarlar Derneği’nde mimarlık kariyerine başlamıştı. 1979 yılında kendi şirketini kurdu ve o günden bugüne; birçok ünlü yapının altına imzasını attı.
2004’te Pritzker Mimarlık Ödülü’nü alan ilk kadın mimar olan Hadid, daha öncesinde de mimariye olan katkılarından dolayı CBE’ye layık görülmüştü. 2008’de ise Forbes dergisinin “Dünyanın En Güçlü 100 Kadını” listesinde 69. oldu.Dünyanın her yerinde görebileceğimiz yapıları dışında Hadid, oldukça prestlijli eğitim kurumlarında da mimarlık hakkında eğitimler verdi.

30 Mart 2016’da bronşit tanısı konularak hastaneye kaldırılan Hadid, hayatını kaybetti.
Pek çok uluslararası yarışma kazanan ve 2004’te Pritzker Mimarlık Ödülü’nü ve İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü Altın Madalyası alan ilk kadın mimar unvanına sahip Hadid’in imzasının bulunduğu yapılar arasında, Hong Kong’daki Tepe kulübü, Londra’daki Serpentine Sackler Gallery, Çin’deki Guangzhou Opera House ve Galler’deki Cardiff Körfezi binası da bulunuyor.Tasarladığı yeni uzay gemisi biçimindeki Tokyo Olimpiyat Stadyumu’nun maliyetinin 1,3 milyar dolardan fazla olması nedeniyle Japon mimarlar arasında tartışmalara neden olan Hadid, Bakü’deki Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nin tasarımıyla da tartışmaların odağında yer almıştı.

Hadid, Irak Hükümeti tarafından Irak’ın Merkez Bankasına yeni bir bina tasarlamakla görevlendirilirken, bu proje ünlü mimarın kendi ülkesi için yapacağı ilk proje olacaktı.

Open chat